Psycholoog Leiden

Praktijk van Sonja Schalken
bg

Therapie in Leiden bij schuld en schaamte

Schuld

Je voelt je schuldig terwijl je weet dat daar eigenlijk geen reden voor is; dat zeg je dan tegen jezelf maar het helpt niet zo; sterker nog, het helpt hélemaal niet! Het lijkt wel alsof je je schuldig voelt als je de dingen gaat doen die je eigenlijk leuk zou moeten vinden, of dat je je schuldig voelt voor het gedrag van annderen en dat wil je nog veel minder!

Misschien probeer je je kleiner te maken dan je echt bent om dat nare gevoel maar niet te krijgen, maar wat je ook probeert; dat schuldgevoel kwelt je altijd; het staat altijd achter je als het ware...

Misschien voel je je zelfs wel schuldig dat je bestaat... dat je er (niet) mag zijn en lukt het daardoor ook niet je eigen ruimte in te nemen en je grenzen te bewaken. Je ziet heel goed dat anderen het wél kunnen, die grenzen stellen, maar jou lukt het maar niet. We gaan er naar kijken samen!

Schaamte

Hetzelfde geldt eigenlijk voor schaamte: iedereen doet wel eenss iets waarvan je dan achteraf denkt "hmmm.... dat had ik beter niet kunnen doen, eigenlijk schaam ik mij wel voor mijn gedrag." Een beetje van dat gevoel (van alle gevoelens trouwens) is wel oke; na een paar dagen is het wel gezakt. Maar duurt het te lang, voel je dat het je in de weg gaat zitten; krijg je er LAST van, merk je dat je bv je huis niet meer uit durft of niets meer durft te ondernemen, kom dan erover praten met mij! Samen gaan we er wel uitkomen.

Kom langs voor een afspraak

Wil je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen of zou je graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op. Je bent van harte welkom.


Tags: schuld, schaamte, therapie, leiden

Psycholoog Schalken in Leiden

Sonja Schalken

  • Geregistreerd psycholoog
  • Geen wachtlijst meer
  • Geen verwijsbrief nodig


Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen