Psycholoog Leiden

Praktijk van Sonja Schalken
bg

EMDR therapie in Leiden

Ik behandel ook met EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze methode werkt erg goed om een traumatische ervaring te ontdoen van de zware lading die erop zit. Het is immers niet de herinnering zelf, maar de lading die jij er vervolgens op gelegd hebt waar je last van hebt; zo eenvoudig is het! De herinnering zelf is neutraal; vervolgens leg jij er de angst op, de machteloosheid, de hulpeloosheid, de spanning.

Als jij iets heel verschrikkelijks hebt ervaren zul je merken dat al na een paar sessies je je veel beter gaat voelen en veel meer in het hier en nu kunt leven en blijven, zonder dat die vreselijke herinnering je in de weg zit. Anders gezegd: het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd doordat we ons specifiek op die ene ervaring richten. Je zult merken, het werkt!

De methodiek, dus hoe het gebeurt, is dat je onder andere met je ogen mijn vingers volgt van links naar rechts, waardoor het informatieverwerkingssysteem in de hersenen (met name de amygdala) gestimuleerd wordt. Die amygdala, het regelcentrum voor emoties -waar dus ook trauma opgeslagen worden- kunnen overvol raken en het “minder gaan doen”. Door het werken met EMDR komt er weer ruimte in die amygdala of amandelkernen en funktioneer jij weer beter!

Soms pas ik ook EMDR toe als ik merk dat een emotionele blokkade heel erg in de weg zit. En vervolgens komen we gemakkelijker op de diepe lagen terecht waar de heling, de integratie van onbewust/bewust plaats gaat vinden.

Benieuwd naar de andere therapievormen die ik in mijn sessies toepas? Neem dan eens een kijkje op de pagina Therapievormen bij Psycholoog Leiden.

Psycholoog Schalken in Leiden

Sonja Schalken

  • Geregistreerd psycholoog
  • Geen wachtlijst meer
  • Geen verwijsbrief nodig


Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen