Psycholoog Leiden

Praktijk van Sonja Schalken
bg

Jongvolwassenheid | Psycholoog Leiden

De eigen identiteit en de ander

Wat kan het leven van een puber of jongvolwassenen toch ingewikkeld zijn! Zoekende zijn naar je eigen identiteit, naar het antwoord op de vraag: wie ben ik nou eigenlijk? Of: wie en hoe wil ik zijn? En ook de vragen als: hoe verhoud ik mij tot een ander? Hoe doe ik het om een vriend te krijgen (of vriendin)? Hoe ga ik om met afwijzing, met gekwetst worden, hoe ga ik om met conflicten, enz. De antwoorden op dit soort vragen vind je doorgaans alleen in contact met anderen, meestal leeftijdgenoten. Een lastig proces dat soms nog eens extra moeilijk is, zoals door de impact van Corona en de omgangsregels en isolatie die daaruit voortkwamen.

De uitdagingen richting de studietijd

En dan ook nog op zoek moeten naar de juiste studie, terwijl je misschien nog lang niet alle antwoorden hebt om een goede keuze te maken. En hoe gedraag ik mij in de studentenwereld –waar ik helemaal onderaan de ladder sta!-wat denken anderen van mij , laat ik mijn kwetsbaarheid zien of niet? Trek ik mij terug of ga ik juist heel stoer doen... Het is een fase in je leven vol onzekerheden, vol vraagtekens. Dat geldt eigenlijk voor iedereen.

Kom er eens over praten

Het kan geweldig opluchten het er eens met mij over te hebben. Ik kan je veel uitleggen over jezelf, over gedrag en over het maken van keuzes. Hierdoor bouw je een “voorsprong” op en weet je net wat meer je peer-group, je leefstijdsgenoten. Je krijgt kennis over zaken waar je anders alleen met vallen en opstaan achter komt, een proces dat echt niet altijd leuk of prettig is.

Ik leer je ook met de onvermijdelijke stress om te gaan, want die ga je heus krijgen! En je gaat leren dat dat “gewoon” is, dat dat erbij hoort als het ware en dat een beetje stress of spanning helemaal niet verkeerd is. Je zult zien, je hebt iets aan mij!

Maak een afspraak voor een eerste gesprek
Tags: pubertijd, jongvolwassenheid, tiener, psycholoog, leiden

Psycholoog Schalken in Leiden

Sonja Schalken

  • Geregistreerd psycholoog
  • Geen wachtlijst meer
  • Geen verwijsbrief nodig


Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen